Test jezelf
Hoe staat het met jouw basiskennis rondom hiv en de kans op overdracht? Test jezelf met de quiz 'Kennis van  overdracht' in de rechterkolom hiernaast.

In dagelijkse omgang geen risico
Om hiv over te dragen, moet er een bepaalde hoeveelheid virus aanwezig zijn. Het virus overleeft niet lang buiten het lichaam en zodra het vocht waar het in zit is opgedroogd is het virus dood. Hiv wordt niet overgedragen via speeksel, zweet, snot en tranen, want daar zit veel te weinig virus in.
Het is dus onmogelijk om hiv-geïnfecteerd te raken via lichamelijke verzorging, door kopjes te delen of het verlenen van eerste hulp. In de dagelijkse omgang bestaat er geen risico. In een thuissituatie, op school, werkplek of waar dan ook geen speciale maatregelen genomen te worden.  

Beroepsgroepen
Zorgverleners zijn als professional gewend aan het werken met hygiënevoorschriften en richtlijnen binnen het werk. Deze zijn allemaal toereikend wat betreft het voorkomen van een hiv-infectie.

Viral load
Hiv-remmers verlagen de kans om het virus over te dragen zeer sterk. Door het gebruik van deze medicatie neemt de viral load (hoeveelheid virus in het bloed) waarschijnlijk binnen een paar maanden af totdat deze onmeetbaar (ondetecteerbaar) is. Iemands viral load zegt dus veel meer dan het feit dat hij hiv-positief is. Als deze ondetecteerbaar is de kans op overdracht van het virus zeer klein.

Waar zit het risico wel
Hiv zit met name in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Het virus is ook te vinden in ander lichaamsvocht, maar in zulke lage concentraties dat er geen risico op overdracht is. Hiv kan worden overgedragen via de volgende hoofdroutes:

logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl