Verschillend
Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Dat hangt van allerlei factoren af. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of iemand de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals de huisarts, of dat de uitslag wordt gegeven door iemand die men niet kent. De meeste mensen stellen het op prijs als het in een persoonlijk gesprek wordt verteld en niet per telefoon. In ieder geval is het belangrijk de tijd te nemen voor de patiënt en deze de ruimte te geven om de diagnose op zijn of haar eigen manier te laten bezinken.

Proces
Na de uitslag 'hiv-positief' begint het proces waarbij hiv een plek krijgt in iemands leven. Hoe dat proces verloopt is afhankelijk van iemands persoonlijke situatie. Heeft hij of zij steun van familie en vrienden, heeft iemand al kennis van hiv (en hiv-behandeling), is het iemand die makkelijk zijn of haar zorgen deelt en vragen stelt? Veel mensen schrikken en vragen zich af hoe hun toekomst eruitziet, maar als iemand al serieus met hiv rekening heeft gehouden, kan het horen van de hiv-status zelfs een opluchting betekenen. Het kan ook zijn dat de uitslag als een bliksemschicht door de roze wolk van iemands zwangerschap heen komt. Een open communicatie, waarbij rekening wordt gehouden met de manier waarop iemand dit bericht verwerkt en met onzekerheden omgaat, is dan belangrijk. In het algemeen vinden mensen het heftig om hiv een plek in hun leven te geven, maar ze houden er vaak ook iets positiefs aan over: dichter bij jezelf komen, persoonlijke groei of meer in het hier en nu leven bijvoorbeeld.

Lees ook over 'hiv een plek geven' in het gedeelte voor hiv-positieve cliënt.logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl