Afdrukken

 

Een hiv-infectie is tegenwoordig een chronische aandoening. Iemand die op de hoogte is van zijn hiv-status kan terecht in één van de hiv-behandelcentra. Zodra het nodig is en iemand er zelf aan toe is, kan begonnen worden met medicatie en kan het virus onder controle worden gehouden.

Toekomst
In tegenstelling tot 20-30 jaar geleden, kan iemand met hiv nadenken over de toekomst. Over een carrière, een huis kopen, een relatie aangaan en een kinderwens in vervulling brengen.

kinderwens

Zwangerschap
Onder goede begeleiding van een dokter kan iemand met hiv veilig een gezonde baby krijgen. Dat geldt voor vrouwen en voor mannen. Vanuit het ziekenhuis wordt goede begeleiding gegeven. Er is overleg of men via gewoon seksueel contact zwanger kan worden of dat het beter is om dit via een ivf- of iui-behandeling te doen. Als bepaalde maatregelen in acht worden genomen – rondom gebruik van hiv-remmers en de bevalling in het ziekenhuis - is het vrijwel uitgesloten dat de baby hiv oploopt. Een positieve vrouw kan geen borstvoeding geven en de baby krijgt een maand lang hiv-remmers. Als na drie maanden blijkt dat het kindje dan nog steeds hiv-negatief uit de test komt, kan er vanuit gegaan worden dat het geen hiv heeft. Voor alle zekerheid wordt de test na anderhalf jaar nog een keer herhaald.

een baan

Deelname aan werk
De meeste mensen met hiv doen gewoon hun werk. Omdat hiv in de dagelijkse omgang niet wordt overdragen, hoeft nergens rekening mee te worden gehouden. Veel mensen met hiv hebben een goede gezondheid. Ze zijn over het algemeen niet vaker ziek dan mensen zonder hiv. Soms is iemand van slag door de uitslag van een hiv-test of door (tijdelijke) gezondheidsproblemen vanwege een lage weerstand, zodat hij een tijdje niet kan werken.

zekerheid

Verzekeringen
De basisverzekering dekt de kosten van de hiv-behandeling: consulten in het  hiv-behandelcentrum, bloedonderzoek en hiv-remmers. Voor een aanvullende verzekering kunnen er gezondheidsvragen worden gesteld. Dan kan het zijn dat een verzekering wordt geweigerd omdat iemand hiv heeft, of dat die alleen afgesloten kan worden tegen een hogere prijs.

Bij veel hypotheken is het afsluiten van een levensverzekering een voorwaarde. Dankzij de lobby van de Hiv Vereniging kan, als er nog geen hiv-remmers gebruikt worden of als hiv-remmers goed aanslaan, ook een levensverzekering afgesloten worden en kan dus dat droomhuis worden gekocht.