Normale levensverwachting
Dankzij de combinatietherapie hebben hiv-positieven bijna een normale levensverwachting. Als iemand hiv heeft en ouder wordt, is het vaak niet duidelijk waar gezondheidsklachten precies vandaan komen: heeft het met de hiv-infectie te maken, met de hiv-medicatie, met het ouder worden of staat het geheel op zichzelf? Mensen met hiv lijken enigszins sneller te verouderen en krijgen dus op iets jongere leeftijd ouderdomsklachten. 

Comorbiditeit
Die aandoeningen naast hiv noemt men comorbiditeit. Hiv-positieven krijgen iets vaker last van: aandoeningen aan de organen (hart, lever en nieren) en de botten, veel vormen van kanker en (lichte) problemen met het functioneren van de hersenen. Daarnaast komt fysieke kwetsbaarheid (frailty) vaker voor bij hiv-positieven.  

Meer disciplines
Omdat ouder worden met hiv en jarenlang hiv-remmers gebruiken nieuwe fenomenen zijn, zijn de inzichten hierover nog in ontwikkeling. De lijst van hiv-gerelateerde aandoeningen is groot, maar niet iedereen krijgt deze en zeker niet allemaal. Er zijn grote onderlinge verschillen. Maar één feit is duidelijk: steeds meer zorgprofessionals zullen hierdoor te maken gaan krijgen met cliënten die hiv-positief zijn.

 Peter Reiss over comorbiditeit en Annemiek Schadé over hiv en psychische klachten.

logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl