Open communicatie tussen zorgverlener en patiënt is erg belangrijk voor een goede zorgverlening. Durf de hiv-status bespreekbaar te maken op momenten dat dit van belang is.

Het is een privé-onderwerp dat voor iedereen anders ligt
Soms is het moeilijk vast te stellen of het bespreken van de status van belang is. Het kan dan ook gebeuren dat de patiënt en de professional daar een verschillende mening over hebben. Soms vinden patiënten dat de hiv-status te weinig besproken wordt en soms vinden ze juist dat de hiv-status te vaak besproken wordt.

Overleg met je cliënt
Als zorgprofessional kan het moeilijk in te schatten zijn welke aanpak het beste aansluit bij je cliënt. Stel het aan de orde als de hiv-status van belang is. De meeste mensen met hiv hebben veel ervaring met de zorg en weten veel van hun aandoening af. Vaak kunnen ze zelf heel goed aangeven hoe ze benaderd willen worden. Er is niets mis met gewoon vragen wat voor bejegening ze graag hebben.

Duidelijkheid
Het bepreken van de hiv-status heeft nog een ander voordeel: het voorkomt dat je gedrag als zorgprofessional verkeerd geïnterpreteerd wordt. Soms denken hiv-patiënten dat bepaalde vragen of handelingen met hun hiv te maken hebben en ervaren ze dat als stigmatiserend. Dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Door het bespreekbaar te maken kan dit soort misverstanden voorkomen worden.

logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl