Mensen met hiv kunnen tegenwoordig met de juiste medicatie maatschappelijk goed blijven functioneren en dus ook als ieder ander werken. Werken is in het algemeen een belangrijke manier om sociaal en maatschappelijk ‘mee te doen’. Het geeft verantwoordelijkheid, (meestal) voldoening en een inkomen, waardoor het meedoen ook de moeite waard is.

Het uitsluiten van mensen met hiv is onnodig en kwetsend, zo ook binnen de zorg. Zij zijn zich bewust van het effect van de hiv-infectie op hun dagelijks leven en weten vaak goed wat zij moeten doen om in balans te blijven. Staan onder medische behandeling en met de huidige generatie hiv-remmers hebben de meesten een ondetecteerbare viral load. Daarmee is de kans iemand te infecteren zeer klein. Verder worden binnen de gezondheidszorg voorzorgsmaatregelen en richtlijnen nageleefd om infectie te voorkomen.

Ook binnen de zorg
‘Ik ben van het begin af aan open geweest over mijn hiv tegen mijn collega’s en het management, maar patiënten vertel ik het niet. Dat gaat ze niets aan en het is ook niet nodig. Zorgvuldig werken zit er bij mij na 33 jaar zo ingebakken, dat gaat vanzelf.'

citaat van John uit gids Positief zorgt

logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl