Afdrukken

Wanneer loop je risico op overdracht van hiv
Als algemene voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen is er in de dagelijkse omgang geen risico om met hiv ge├»nfecteerd te raken. Hiv zit met name in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Het virus is ook te vinden in ander lichaamsvocht, maar in zulke lage concentraties dat er geen risico op overdracht is. Hiv kan worden overgedragen via de volgende hoofdroutes:

seksueel

Bij onbeschermd seksueel contact of seksuele activiteiten waarbij sperma, vaginaal vocht en/of bloed het lichaam binnendringen.

druggebruik

Bij intraveneus druggebruik loop je risico als injectienaalden worden gedeeld.

medische ingrepen

Bij de toediening van bloed of bloedproducten, door weefsel-  en orgaantransplantaties kan infectie plaatsvinden. In Nederland worden bloed en weefsel op hiv gecontroleerd. De kans op overdracht via deze route is erg klein.

bloed-bloed contact

Als er veel vers bloed van een hiv-geïnfecteerd persoon direct terecht komt in een grote open wond van een ander persoon.

moeder-kind

Van moeder op kind tijdens de zwangerschap (komt tegenwoordig zelden voor), de bevalling of via moedermelk. De kans op overdracht tijdens zwangerschap of bevalling kan tegenwoordig met combinatietherapie geminimaliseerd worden.

Viral load
Door hiv-remmers te gebruiken wordt de kans om het virus over te dragen zeer sterk verlaagd. Hiv-remmers verminderen namelijk de viral load (hoeveelheid virus in het bloed) zodat deze onmeetbaar (ondetecteerbaar) is.