Afdrukken

Je relatie kan goed op z’n kop staan als je te horen krijgt dat je hiv hebt

Iedereen leeft op z’n eigen manier met hiv. En iedereen beleeft zijn seksualiteit en relatie op zijn of haar eigen manier. Of je nu net hebt gehoord dat je hiv hebt of al jarenlang leeft met hiv.

Als je partner geen hiv heeft
Voel je je schuldig omdat je hiv hebt? Heeft je partner risico gelopen? Voel je je gelijkwaardig aan je partner? Neem je extrarelaties verantwoordelijkheid om te voorkomen dat je partner hiv oploopt?

Als je partner ook hiv heeft
Speelt het dat de een via de ander hiv heeft opgelopen?

Als je geen partner hebt
Ben je bang dat je geen partner meer krijgt nu je hiv hebt? Heb je liever een partner die ook hiv heeft of juist niet? Of maakt je dat niet uit?

seksualiteit

Iedereen is anders
Seksuele beleving en gedrag verschillen van persoon tot persoon. En er zijn ook verschillen tussen groepen: tussen mannen en vrouwen; tussen homoseksuelen, hetero’s en biseksuelen. Het maakt uit of je vrijgezel bent of een relatie hebt. En een monogame relatie is anders dan een open relatie. Het maakt uit of je (seks)-partner hiv heeft of niet, of dat je dat niet weet. Losse contacten kunnen eenmalig zijn, maar je kunt ook een of meer vaste seksmaatjes hebben. Sommigen hebben seks onder invloed van middelen. En er zijn ook verschillen naar afkomst. 

risico

Hoe groot is het risico dat iemand via jou hiv oploopt?
Misschien vind je het heel belangrijk om extra veilig te vrijen. Het kan ook zijn dat je een tijd helemaal geen zin hebt in seks. Veel mensen krijgen na verloop van tijd weer net zoveel zin in seks als voordat men wist dat men hiv had. Waarom zou je met hiv geen seksleven mogen hebben? Als je veilig vrijt, is het risico klein dat iemand via jou hiv oploopt. Als je medicijnen gebruikt, je virus goed onderdrukt is (je hebt minstens een half jaar een ondetecteerbare viral load), en je geen andere soa hebt, dan is het vrijwel uitgesloten dat iemand via jou hiv oploopt. Je kunt dan overwegen om met je vaste partner die geen hiv heeft zonder condoom te vrijen. Als je dat met losse partners doet, loop je het risico op een soa, waaronder hepatitis C, en met een soa is het niet uitgesloten dat je je hiv overdraagt. Als je nog geen hiv-remmers gebruikt en het lastig vindt om altijd een condoom te gebruiken, kun je overwegen om te starten met hiv-remmers.  Lees hier de informatiesheet voor professionals 'Hiv, viral load en (on)beschermde seks'.

serosorteren

Hiv-positieve partner
Als je het liefst een partner kiest die net zoals jij hiv heeft, heet dat serosorteren. Er zijn mensen die dat willen omdat ze zich dan gelijkwaardig voelen. Dan hoef je je niet druk te maken dat je je partner met hiv infecteert. (Het heet ook serosorteren als je geen hiv hebt en een partner hebt of zoekt die ook geen hiv heeft.) Veel mensen die een partner hebben die ook hiv heeft, kiezen ervoor om onbeschermde seks hebben. Je kunt natuurlijk wel een soa oplopen via elkaar als een van jullie ook met een ander onbeschermd seksueel contact heeft. Er is ook een risico dat je de ander opnieuw met (een ander) hiv infecteert, maar dat komt in de praktijk zelden voor. Ook als de een een ondetecteerbare viral load heeft en de ander wel aantoonbaar virus in zijn of haar bloed heeft, komt het zelden voor dat de een de ander opnieuw infecteert. Als je seksueel contact hebt met iemand die ook hiv heeft, is het dus vooral van belang om te kijken naar het risico op een soa.

kinderwens

Een gezonde baby
Hiv staat je kinderwens niet in de weg. Of je nu een man of een vrouw bent, onder goede begeleiding van een dokter kun je met hiv veilig een gezonde baby krijgen. Als je bepaalde maatregelen neemt, is het vrijwel uitgesloten dat je baby via jou hiv oploopt: jouw baby moet na de geboorte een maand lang hiv-remmers gebruiken en je kan als positieve vrouw je baby geen borstvoeding geven. Hoewel de kans in de praktijk vrijwel nul is dat het kindje hiv heeft, is het voor veel (aanstaande) ouders heel spannend. Je kunt goede begeleiding krijgen van je internist en je hiv-consulent. En het is een aanrader om contact te zoeken met mensen met hiv die ook moeder of vader zijn of willen worden. Lees verder op hivnet.org.

soa-check

Aparte check
Als je risico loopt op een soa, is het aan te raden om je halfjaarlijks op soa’s te laten checken. Dat kan bij soa-poliklinieken van de GGD, bij je huisarts en bij een aantal hiv-behandelcentra. Bij het bloedonderzoek voor je hiv wordt in een aantal ziekenhuizen ook onderzocht of je syphilis hebt. Als je hepatitis A,B of C hebt kan dat blijken uit het bloedonderzoek voor je hiv, omdat je leverwaarden dan verhoogd kunnen zijn. Maar het kan ook zijn dat je leverwaarden normaal zijn en dat je toch hepatitis hebt. Andere soa’s, zoals chlamydia en gonorroe, worden bij het bloedonderzoek voor je hiv helemaal niet getest. Daarom is het aan te raden om je apart op soa’s te laten checken. Dan wordt niet alleen je bloed onderzocht, maar doet men ook lichamelijk onderzoek (afhankelijk van je geslacht en seksuele gedrag) naar je penis, vagina, keel en/of anus. Het adres van de dichtstbijzijnde soa-polikliniek staat op www.soaaids.nl (klik op zoek en vul in: ‘polikliniek’).

iets misgegaan?

PEP!
Je (seks)partner kan een PEP-behandeling krijgen als hij of zij daadwerkelijk risico heeft gelopen. Dat is het geval als je onbeschermd contact hebt gehad en je virus niet goed onderdrukt is (je viral load meetbaar is). Als je onbeschermd contact hebt gehad maar jij minstens een halfjaar een ondectecteerbare viral load hebt en jullie geen andere soa hebben, dan heeft je partner in de praktijk geen risico gelopen en wordt PEP niet aangeraden. 
Bij een PEP-behandeling moet je partner een maand hiv-remmers slikken. Je moet er zo snel mogelijk na het risicovolle contact (liefst binnen enkele uren, uiterlijk na 72 uur)mee beginnen. Dan heeft het virus zich nog niet in het lichaam genesteld. Het is heel waarschijnlijk dat PEP kan voorkomen dat je partner hiv-positief wordt. PEP wordt als heel zwaar ervaren, omdat er amper bedenktijd is en hiv-remmers in de eerste weken nogal eens bijwerkingen geven. Je kunt PEP krijgen bij de GGD en bij ziekenhuizen die hiv behandelen. Het is verstandig om eerst te bellen om uit te vinden hoe dat bij jou in de regio werkt.

positieve seksualiteit 1Positieve seksualiteit
Deze brochure biedt informatie en inspiratie rondom seksualiteit van mensen met hiv. Een deel van de informatie gaat specifiek over hiv, bijvoorbeeld: (wanneer) vertel je over je hiv? Of: hoe kun je met hiv moeder of vader worden? Andere informatie gaat over seksualiteit in z’n algemeenheid – bijvoorbeeld over genieten van seks en over seksuele problemen. Er staan vele citaten in van mensen met hiv over hun seksualiteit en van mensen die hierbij support kunnen bieden. Je kunt de brochure hier downloaden of bestellen via het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland, tel: 020-6892577 - op ma - di - do van 14.00 - 22.00 uur, per e-mail bereikbaar via servicepunt@hivnet.org.

“Hiv is in mijn seksleven nooit een problem geweest, al had ik dat wel verwacht. Ik heb het altijd eerlijk vooraf verteld en ik vrij veilig. Er is nooit een vriendin afgehaakt en ik heb ook nooit terughoudendheid gemerkt. Dat is me heel erg meegevallen.“

citaat van Frank uit de gids Positief leven

 Meer informatie

websites

telefonische informatiepunten

  • Servicepunt Hiv Vereniging Nederland: 020 - 689 25 77, ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur
  • Aids Soa Infolijn 0900 - 204 2040 (10 cent per minuut), ma & di van 10.00 tot 18.00 uur - wo t/m vrij van 14.00 tot 18.00 uur