Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of je de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals je huisarts, of dat je de uitslag krijgt van iemand die je niet kent. Het maakt natuurlijk ook uit of je serieus met hiv rekening hebtcover nl gehouden. Het kan zijn dat de uitslag als een bliksemschicht door de roze wolk van je zwangerschap heen komt. Veel mensen vinden het heftig om hiv een plek in hun leven te geven, maar houden er uiteindelijk ook iets positiefs aan over: dichter bij jezelf komen, persoonlijke groei of meer in het hier en nu leven bijvoorbeeld.

Vier fasen
Als je net hebt gehoord dat je hiv hebt, kunnen er allerlei gedachten en gevoelens door je heen gaan. Dat is hartstikke normaal. Veel mensen maken een soort rouwproces mee van vier fasen, die vaak door elkaar heen lopen. De een pakt vrijwel meteen de draad van het leven weer op; bij de ander duurt dat maanden of jaren. Die vier fasen zijn:

hiv plekIedereen kan hiv oplopen
Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn hetero en zes op de tien zijn homo of biseksueel. Circa een op de vijf hiv-positieven is vrouw. Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk van buitenlandse afkomst.

Vrouwen met hiv
In Nederland leven duizenden vrouwen met hiv. De aandoening is voor mannen en vrouwen hetzelfde, maar bij vrouwen kunnen ook gynaecologische klachten een rol spelen. Daarnaast is er natuurlijk nog zwangerschap. Onder doktersbegeleiding kun je als hiv-positieve vrouw een gezonde baby krijgen. Vrouwen krijgen vaak andere reacties op hun hiv dan mannen en veel vrouwen gaan zelf ook anders om met hiv. Veel vrouwen leven in een isolement en vrouwen cijferen zichzelf nogal eens weg.

 

“Ik was al lang van plan om me op hiv te laten testen. Ik had met één vast vriendje wel eens onveilig gesekst. Ik had er toch geen rekening mee gehouden dat de uitslag hiv-positief zou kunnen zijn. Ik was goed overstuur. Ik zat bij mijn huisarts te janken: hoe moet ik het mijn moeder vertellen? Ik ben er toen veel over gaan lezen en realiseerde me dat je goed kunt leven met hiv. Ik dacht: ik kan mezelf zielig blijven vinden, maar wat schiet ik daar mee op? Ik heb iets waar je niet op zit te wachten, maar ik kan er maar beter het beste van maken, want het leven is hartstikke leuk.”

 citaat van Marinus uit de gids Positief leven

Meer informatie

logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl