Met de medicijnen die er nu zijn kun je het virus je leven lang onderdrukken. Omdat je een combinatie van medicijnen gebruikt, spreekt men van de combinatietherapie. Deze bestaat meestal uit drie verschillende hiv-remmers en houdt in dat je een of twee keer per dag één of enkele pillen slikt. Dat doe je niet tijdelijk, maar voor de rest van je leven, elke dag weer. 

medicijnenWaarom je meerdere medicijnen moet gebruiken
Hiv is een virus dat zichzelf slordig vermenigvuldigt. Als je maar één hiv-medicijn zou gebruiken, zit er tussen de vele slordige kopieën soms een virusvariant die de hiv-remmer te slim af is. Het virus vermenigvuldigt zich daarna alsof je geen hiv-remmer gebruikt. Deze eigenschap van hiv heet resistentievorming. Als je minstens drie hiv-remmers tegelijkertijd gebruikt kan er bijna nooit resistentie ontstaan.

Wanneer starten
Het wordt steeds meer de praktijk om meteen na de hiv-diagnose te beginnen met de hiv-behandeling. In het verleden was het gebruikelijk om te starten als je CD4 beneden een bepaald aantal was gekomen of als je bepaalde gezondheidsklachten had, maar nu wordt behandeling vrijwel altijd aangeraden.

 • Goed voor je eigen gezondheid
  Meteen beginnen met de behandeling lijkt goed te zijn voor je eigen gezondheid. Als je CD4 hoger dan 500 is, is er echter weinig bewijs of het goed is voor je gezondheid om al te starten met hiv-remmers of dat je net zo goed zou kunnen wachten.
 • Veel lagere kans op overdragen virus
  Daarnaast verlaag je de kans dat je het virus overdraagt zeer sterk door hiv-remmers te gebruiken.

Niet verplicht
Het is natuurlijk niet verplicht om meteen te beginnen met de behandeling. Niemand kan je daartoe dwingen. Het is van belang dat je er zelf achter staat, want als je begint is het heel belangrijk dat je elke dag je hiv-remmers inneemt.

Welke hivremmers ga jij gebruiken?
Je internist weet welke medicijnen je met elkaar kunt combineren. Voordat je start of overstapt kan er via een bloedonderzoek worden vastgesteld of er medicijnen zijn waar jouw virus resistent tegen is. Vrijwel altijd kun je kiezen uit verschillende combinaties. Het heeft echt zin je te bemoeien met de keuze, want die hangt voor een belangrijk deel af van dingen waar jij iets van merkt. Waar kun je bij de keuze op letten?

Als je last houdt van bijwerkingen kun je overstappen
Bespreek het met je internist of hiv-consulent als je ergens last van hebt. Hij of zij kan aangeven of dit een bijwerking is en of er iets tegen te doen valt. Als een bijwerking niet overgaat en je er last van hebt, kun je overstappen op een andere combinatie. Als je vanwege de bijwerkingen overstapt op andere hiv-remmers, beperk je je kansen voor de toekomst niet. Als je nieuwe medicijnen tegenvallen, kun je namelijk zonder problemen terug naar de oude medicijnen of nog een keer overstappen.

Therapietrouw
Als het je lukt om voldoende therapietrouw te zijn, blijven de pillen je leven lang werken. Je bent therapietrouw als je je houdt aan de richtlijnen van de behandeling:

 • Je neemt je pillen dagelijks in
  Dat kan wel eens lastig zijn, bijvoorbeeld als je uit je normale ritme bent (op reis bijvoorbeeld) of als het zo’n routine is geworden dat je er niet meer bij stilstaat. 
 • Je houdt rekening met de maximale tijdspeling die je mag aanhouden
  Als je een keer per dag hiv-medicijnen gebruikt, kun je je pillen vier uur eerder of later innemen en als je tweemaal daags pillen slikt, is een tijdspeling van twee uur ervoor en erna geen probleem. 
 • Als het van toepassing is houd je je aan het eetvoorschrift
  Bij sommige hiv-remmers mag je juist wel of juist niet eten om de opname ervan te ondersteunen. Het is raadzaam om je altijd aan dit eetvoorschrift te houden. Soms is het om bijwerkingen tegen te gaan. In dit geval kun je zelf uitproberen of jij last krijgt van een bijwerking als je je minder of niet aan het eetvoorschrift houdt.

Te laat! Vergeten!
Als het een enkele keer gebeurt dat je je pillen vergeet of veel te laat inneemt, kan dat geen kwaad. Als je erachter komt dat je je pillen bent vergeten, neem ze dan meteen alsnog in. Op je volgende pillentijd neem je gewoon weer je pillen in. Als je er bij je volgende pillentijd achter komt dat je bent vergeten om je pillen te slikken, is het bij sommige medicijnen aan te raden om een dubbele dosis te slikken en bij andere juist niet. Je kunt je hiv-consulent vragen hoe dat bij jouw medicijnen zit.

 

 

logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl