Hiv is een virus dat je afweer tegen ziekteverwekkers (het immuunsysteem) verzwakt. Als het hiv-virus je afweer aantast, kun je bepaalde aandoeningen niet meer goed bestrijden. Je kunt dan ziek worden van infecties waarvan mensen met een goede afweer geen last hebben.

hivNet hiv opgelopen
Direct nadat je hiv hebt opgelopen weet je afweer nog niet hoe het moet reageren. Deze fase wordt wel primaire infectie genoemd. Hiv kan dan je afweer aantasten, zonder dat je afweer hier iets tegen kan doen. Je afweer heeft tijd nodig om dat te leren. Sommige mensen die hiv oplopen merken er niets van. Anderen hebben in de eerste twee maanden nadat ze het virus hebben opgelopen last van ziekteverschijnselen, omdat hun afweer in die periode snel verzwakt. Vaak beperkt het zich tot een soort griepachtige verschijnselen, maar sommige mensen krijgen iets ernstigs, bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking, en moeten acuut in het ziekenhuis worden opgenomen.

Je afweer
Als je een virus hebt opgelopen, maakt je afweer antistoffen om je lichaam te beschermen. Die antistoffen blijven meestal je hele leven in je bloed. Bij de meeste virussen, zoals griep, wint je afweer het van de infectie. Ook bij hiv maakt je lichaam antistoffen tegen het hiv-virus. Die antistoffen onderdrukken het hiv-virus en geïnfecteerde cellen worden door je afweer opgeruimd. Je afweer herstelt zich en als je ziekteverschijnselen had direct na het oplopen van hiv, ga je je nu beter voelen.

Het virus wint het van de afweer
Je afweer kan het hiv-virus echter niet uitschakelen. Het hiv-virus blijft dus in je lichaam. Als je geen medicijnen zou gaan gebruiken is je afweer het virus op een gegeven moment niet meer de baas. Hoe lang dat duurt, verschilt van persoon tot persoon. Soms is dat een aantal maanden, meestal meerdere jaren en soms meer dan tien jaar. Als je hiv-remmers gaat gebruiken voordat je virus het wint van je afweer, voorkom je dat je (ernstig) ziek wordt. Hieronder staan de belangrijkste eerste klachten en ziekteverschijnselen die je zou kunnen krijgen als je afweer vermindert. Dit is niet om je af te schrikken, maar om ervoor te zorgen dat je er alert op kunt zijn.

 • (extreem) gevoel van moeheid
 • aanhoudend gewichtsverlies
 • aanhoudende koorts (hoger dan 38º C)
 • hevig nachtzweten
 • aanhoudende diarree
 • opgezette lymfeklieren in de hals, oksels  en liezen
 • candida: ontstekingen door een soort schimmel, meestal in de mond, keel of vagina (je herkent deze schimmel aan een witte uitslag)
 • huidproblemen: droge, schilferende huid, eczeem enzovoort
 • (terugkerende) anale en vaginale wratten
 • ernstige tandvleesontstekingen
 • gordelroos: blaasjes gevuld met vocht, die gepaard gaan met zenuwpijnen

Aids
Als je hiv hebt, betekent dat niet dat je ook aids hebt. Je hebt alleen aids als de hiv je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je een opportunistische infectie krijgt. Als je afweer extreem laag is (beneden de 200 CD4-cellen), heb je een grotere kans op bijvoorbeeld een bepaalde vorm van longontsteking (PCP) en toxoplasmose. Als je erachter komt dat je hiv hebt op het moment dat je weerstand nog op peil is, krijg je geen aids als je hiv-remmers gaat gebruiken. Als je al aids hebt, kun je door het gebruik van hiv-remmers goed opknappen.

Test jezelf
Hoe staat het met jouw basiskennis rondom fabeks en feiten over hiv? Test jezelf met de quiz 'Hiv en overdracht' in de rechterkolom hiernaast.

 logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl