Het bloedonderzoek vormt het belangrijkste onderdeel van je medische controle. Het bloedonderzoek is voor je internist, naast eventuele gezondheidsklachten, de belangrijkste factor op basis waarvan hij je adviseert om te starten met hiv-remmers. Als je hiv-remmers gebruikt, weet je door bloedonderzoek:

  • of je pillen je virus goed onderdrukken
  • of je pillen geen bijwerkingen hebben die je misschien zelf nog niet merkt
  • of je beter kunt overstappen op andere pillen

bloedtestIn het priklab
Doorgaans heb je elke drie tot zes maanden een bloedonderzoek. In het priklab van het ziekenhuis neemt men een paar buisjes bloed bij je af. Bij dat bloedonderzoek worden elke keer tientallen waarden gemeten, waarmee ze onder andere je cholesterol en de werking van je lever en nieren kunnen controleren. Hiv-remmers kunnen negatieve effecten met zich meebrengen en door bloedonderzoek kom je daar dan tijdig achter.

Wat wordt er allemaal bepaald?
Bij het bloedonderzoek worden meestal je CD4 en viral load bepaald. Een resistentiebepaling wordt alleen gedaan voordat je start met hiv-remmers en als je overstapt op andere medicijnen omdat de huidige combinatie je hiv niet goed onderdrukt De bloedspiegelbepaling kan alleen worden gedaan als je hiv-remmers gebruikt en dan niet elke keer, maar alleen als er een aanleiding voor is. Hieronder een overzicht van deze vier bepalingen:logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl