Je hoeft je hiv-status alleen te melden als jij ervan overtuigd bent dat het voor de zorg van belang is. Bij sommige klachten kan het goed zijn om aan je zorgverlener te vertellen dat je hiv-positief bent, omdat hiv hierbij een rol kan spelen. Alle zorgverleners hebben een beroepsgeheim en mogen dus niet zonder jouw toestemming aan anderen vertellen dat je hiv-positief bent. Overleg eventueel met je huisarts, hiv-behandelaar of hiv-consulent als je vragen hebt over het melden van je hiv-status aan andere zorgverleners.

Medische redenen
Uiteraard wil je voor jezelf een zo goed mogelijke zorgverlening. Daarbij zal je telkens weer moeten afwegen of het belangrijk is je hiv-status te melden. Hieronder een aantal aandachtspunten:

Persoonlijke redenen
Je wilt je hiv-status niet verzwijgen en graag openlijk kunnen praten met je zorgverlener. Je ziet je hiv-status als één van de dingen waar je mee te maken hebt en wilt tijdens je contact met een zorgverlener vrijuit kunnen praten en al je vragen op tafel kunnen leggen. Of je wilt juist heel kritisch zijn op wie je het wel of niet vertelt. Het is goed om telkens weer opnieuw je afweging te maken. Soms is het totaal niet relevant.vertellen niet

 logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl