Weerbaarheid
Om beter om te gaan met negatieve ervaringen is het belangrijk dat je weerbaar bent. Dit is een van de belangrijkste aanbevelingen uit het Care4Care onderzoek. In dit deel vertellen mensen met hiv die al langere tijd hun status weten, over hun ervaringen. Verder vind je informatie over rechten en plichten en goede omgangsvormen in de zorg.

Privacy staat voorop
Veel mensen vragen zich af of je altijd open moet zijn over je hiv-status. Het antwoord is: nee, dat hoeft niet. Toch vinden zorgprofessionals regelmatig dat hiv bij een doorverwijzing vermeld moet worden en denken mensen met hiv vaak dat ze verplicht zijn hun hiv-status te melden. Beide ideeën zijn dus onjuist: de privacy van de patiënt staat voorop en het is de patiënt die beslist wat hij wel of niet vertelt.

Ontoereikende kennis
‘Ook andere behandelaars zijn soms slecht geïnformeerd. Ik had het afgelopen jaar problemen met mijn voet, er zat een wondje dat is gaan infecteren. In het ziekenhuis waar ze me hiervoor behandelden - het was een spoedopname - moest ik telkens weer aan iedereen uitleggen wat ik mankeerde en hoe het zat met hiv en met mij. Ik moest een paar keer terug naar dat ziekenhuis en heb gemerkt dat bij de behandeling het overzicht ontbreekt. Wat betreft de combinatie van hiv met andere aandoeningen is de kennis ontoereikend. Dat is me niet meegevallen. Overigens was hun houding wel professioneel: geen probleem, geen paniek of geschutter ofzo.’

citaat van Joep uit de gids Positief zorgt

logo-hvn-kllogo-aidsfonds-kllogo-Mainline-kllogo open-universiteit-kl